Izdanci – živa hrana iz staklenke

Objavljeno 22.05.2015. | Autor(ica): Maja Bošković | Prvi komentirajte!

Osim klijanja prije presađivanja, klijanjem možemo stvoriti i vrijednu namirnicu. Sigurna sam da su mnogi od vas čuli za izdanke tj. klice. Taj brzorastući trend u svijetu zdrave prehrane izvorno dolazi iz dalekoistočne kuhinje, a pruža nam mogućnost da samostalno proizvedemo nešto zdravo što možemo svakodnevno koristiti u prehrani. Izdanci su namirnica koja je najbogatija uravnoteženim hranjivim sastojcima a istovremeno sadrži vrlo malen postotak kalorija. Oni su bogati mineralima i vitaminima, i to u kemijskom obliku koji se efikasnije apsorbira u ljudski organizam (za razliku od vitamina u tabletama koji se većinom u ljudski organizam apsorbiraju ispod 50%).  Dakle, umjesto tableta – izdanci! :)

Sjemenke su oblik života koji se sastoji od tvrdih i suhih zrna unutar kojeg su sićušne klice. Kažem oblik života jer i one imaju vlastiti metabolizam, iako neprimjetno spor – mogu ostati nepromijenjene godinama (ako su dobro pohranjene) u istom obliku i jednako uspješno proklijati (čak i nakon 200 godina).

U procesu klijanja, sjemenka se budi i naglo aktivira, te započinje kompleksnu kemijsku seriju aktivacije enzima i promjena koje će kasnije dati novu biljku. Sintetiziraju se mnogi  vitamini i to je ono što naše izdanke čini izvrsnom namirnicom. No, kako klijati? :)

Sljedeća metoda, uz male preinake, može koristiti za sve sjemenke od mungo graha, suhog graška leće, alfalafe, pšenice i heljde do potočarke i gorušice.

1) Namočite jednu žlicu sjemenki ili 1/3 šalice mahunarki u litru mlake vode preko noći. Provjerite prethodno jesu li sjemenke tretirane kemijskim sredstvima za sjetvu. Na omotnici mora pisati da sjeme nije tretirano. To prvo namakanje je i posljednje.

2) Sljedećeg dana isperite dobro sjeme u mlakoj vodi i dobro ga ocijedite. Stavite ga u litrenu staklenku, a preko grla komad gaze pa je učvrstite gumicom. Stavite na mračno mjesto.

3) Svakog sljedećeg dana isperite sjemenke dvaput dnevno, ili tri, ako je vrijeme toplo i suho. Pritom uvijek pazite da suvišak vode redovito ocijedite.

4) Trećeg dana klijanja će sve sjemenke koje nisu sposobne da prokliju pasti na dno staklenke kada je napunite mlakom vodom. To ako želite da vam klijaju sjemenke i žitarice – mahunarke će se ponašati nešto drugačije. Izdanci koji su proklijali dići će se na površinu vode te ih možete zagrabiti cjediljkom, a sjeme koje je ostalo na dnu staklenke možete baciti.

5) Izdanci mungo graha i leće spremni su za jelo već treći dan, a slično je i s izdancima soje. Izdancima pšenice dovoljna su dva dana da postignu svoj hranjivi vrhunac, dok je sjemenu alfalfe potrebno 4-5 dana. Kada su spremni za stol, stavite izdanke u hladnu vodu, da biste ih “očistili”. Posebno je to zgodno kod alfalfe, jer sjemenke tada odbacuju svoje lupine. One će isplivati na površinu te ih možete odstraniti cjediljkom ili žlicom. Ocijedite izdanke i pohranite ih u posudu s poklopcem na hladno mjesto, obično u frižider. Da biste im povećali hranjivost i uljepšali izgled, nekoliko ih sata prije frižidera izložite sunčevoj svjetlosti.

6) U suhoj i toploj klimi izdanci klijaju i rastu brže te ih treba i češće ispirati vodom, a gaza bi trebala biti stalno vlažna.

7) Poslije svakog klijanja dobro operite staklenke i posude, a nekad ih i sterilizirajte.

8) Ne bacajte vodu u kojoj ste prvu noć namakali sjemenke. Bit će mutna, prljavožućkasta, a vjerojatno ni miris neće biti ugodan. Ali vaše će vam biljke i zelenilo biti zahvalni ako ih zalijete tom vodom. U njoj je puno minerala koji će dobro doći svakoj biljčici. :)

Za više informacija o klicama preporučam knjigu Mirjane Gračan – Izdanci živa hrana i par linkova: http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/klicehttp://www.biodar.hr/Vijesti-2/klice-i-sirova-hrana.html.

Također, klice su odličan dodatak svakoj salati ili sendviču. Jedan od mojih omiljenih recepata je sendvič sa humusom (slanutak, tahini, limun, češnjak) i sojinim klicama, koji slovi kao “fat-burning” sendvič zbog niskog glikemičnog indeksa.

Sretno klijanje,

Maja B.

Izvor:

Mirjana Gračan: Izdanci živa hrana

Vaši komentari

    Trenutno nema komentara.
    • Komentirajte :)

      Your name as it will be displayed on the posted comment.
      Your e-mail address will not be published. It is only used if I want to get in touch during comment moderation.

Ekoazu ste mogli vidjeti na:

StartUp inkubator (Rijeka)

29. listopad 2013.

Tjedan dizajna (Lauba, Zagreb)

8. svibanj 2015.

Croatian Design Superstore

23. svibanj 2015.

Javite nam se

Please leave this field empty.

ili nam pošaljite e-poštu na maja@ekoaza.com ili dorotea@ekoaza.com

Autorice kuhinje Ekoaza

Maja i Dorotea su industrijske dizajnerice. Upoznale su se na fakultetu i nije im trebalo dugo vremena da shvate kako dijele slične interese i motivaciju. Vjeruju u održiv način života gdje briga za sebe ujedno predstavlja i brigu za svoju okolinu. Ekoaza je njihov prvi zajednički projekt, posljedica nebrojenih ispijenih kava i neprospavanih noći. (Ne baš održivo... :D)

Blog iliti tips & tricks

Prirodne kreme i balzami

Već dulje vrijeme namjeravam napisati i opisati kako sam počela raditi vlastitu prirodnu kozmetiku. Zanimljivo mi je što, gledajući unatrag, imam osjećaj da su se sve kockice složile same od sebe kroz moje ruke da bi ove kremice nastale. Izgleda da je ponekad potrebno samo malo interesa i otvorenih očiju kako bismo ispunili neku svoju […]

Ljekovite proljetnice s juga

Proljeće na mediteranskom otoku zaista je rascvjetano, zeleno i mirisno. Čini mi se kao da je gotovo svaka mediteranska biljka izrazito eterična, aromatična, snažna i prekrasna. U kratkoj šetnji prirodom sigurno možemo naići na više od 10 jestivih biljnih vrsta. Naravno, preduvjet za branje bilja je njihovo pravilno prepoznavanje, pravilno i savjesno branje te ideja što […]

Kupine – crne kraljice zdravlja

  Nevjerojatno je na kakve sve biljke možemo naići u šetnji prirodom i na koje sve načine ih možemo iskoristiti u svojoj prehrani. Ovo proljeće i ljeto na Visu nabrala sam puno motara, kapara, kadulje, origana i ružmarina, od kojih svaka biljka zaslužuje svoj post, no ovaj posvećujem kupinama zato što me oduševilo njihovo blagotvorno […]


Zelena revolucija

Danas sam pitala tetu koja prodaje jagode na jednom od štandova “Hrvatski uzgajivači jagoda” šprica li svoje jagode. Odgovorila je da “da, danas se ne može bez toga.” Ne može li se, zaista? Naravno da se može. Teta vjerojatno nije čitala Revoluciju jedne slamke Masanobu Fukuoke. Vjerojatno se nije ufuravala u prirodnu poljoprivredu, biodinamiku, organski uzgoj, permakulturu… […]

Samoniklo jestivo bilje i med od maslačka

Jedna od najboljih knjiga na temu samoniklog jestivog bilja je svakako Enciklopedija samoniklog jestivog bilja dr.Ljubiše Gojića, koja je nedavno doživjela svoje treće izdanje pod okriljem riječkog Ex Librisa, do kojeg sam potegnula kako bih kupila ovu vrijednu knjigu. U trenutku izlaska na teren s njom (točnije na obronke Sljemena),  pomamila sam se i ubrala […]

Izdanci – živa hrana iz staklenke

Osim klijanja prije presađivanja, klijanjem možemo stvoriti i vrijednu namirnicu. Sigurna sam da su mnogi od vas čuli za izdanke tj. klice. Taj brzorastući trend u svijetu zdrave prehrane izvorno dolazi iz dalekoistočne kuhinje, a pruža nam mogućnost da samostalno proizvedemo nešto zdravo što možemo svakodnevno koristiti u prehrani. Izdanci su namirnica koja je najbogatija […]


Limunada s jagodama, mentom, đumbirom i medom

Nedavno sam naišla na nevjerojatno osvježavajuć i fin recept za sok, koji efikasno utažuje žeđ i kojeg od tada uvijek nosim sa sobom na Sljeme umjesto vode. Riječ je o soku od jagoda i limuna, a za njega je potrebno samo par jagoda i 1 limun. Naišla sam na njega na odličnom blogu o sirovoj prehrani […]

© Ekoaza - oaza vašeg doma!. Web design i fotografija: Stjepan Tafra